Blog

  • Terapötik İttifakı Geliştirmek ve Öyküyü Elde Etmek (4. Bölüm)

    Okuyacağınız metin Becoming a Therapist: What Do I Say, and Why?‘ın [Terapist Olmak: Neyi Neden Söylüyorum?] 4. bölümünün çevirisidir. Tüm bölümler için şuraya bakınız. İkinci seansta terapist, hastayı konsültasyon sürecine dair deneyimlerini paylaşmaya teşvik edebilir. Psikiyatrik ve tıbbi öykünün neden önemli olduğunu açıklayarak bu bilgileri toplamak, terapötik ittifakı güçlendirir. Veri toplama süreci önemli olmakla birlikte, seans süresinin bir kısmı…

  • İttifaka Öncülük Etmek ve Güvenliği Değerlendirmek (3. Bölüm)

    Okuyacağınız metin Becoming a Therapist: What Do I Say, and Why?‘ın [Terapist Olmak: Neyi Neden Söylüyorum?] 3. bölümünün çevirisidir. Tüm bölümler için şuraya bakınız. Bir konsültasyon/istişare [consultation] sürecinde terapist yalnızca tanı koyma ve tedavi planlaması için gerekli bilgileri toplamakla kalmaz. Süreç boyunca, hastanın sıkıntısına empatik bir şekilde yanıt verir, terapötik bir ittifakı [therapeutic alliance] başlatır, hastanın güvenliğini değerlendirir ve…

  • İlk Anlar (2. Bölüm)

    Okuyacağınız metin Becoming a Therapist: What Do I Say, and Why?‘ın [Bir Terapist Olmak: Neyi Neden Söylüyorum?] 2. bölümünün çevirisidir. Tüm bölümler için şuraya bakınız. Psikoterapi konsültasyonunun/değerlendirmesinin [consultation] ilk görüşmesindeki ilk izlenimler önemlidir. Terapist, yeni hastayı, mahremiyetini/gizliliğini [privacy] koruyacak şekilde karşılamalıdır. Seans, konuşmayı kolaylaştıracak açık uçlu bir soruyla başlatılır. GİRİŞ Sallie Gane kliniğe girişini yaptırır ve ortak bekleme…

  • İlk Temas (1. Bölüm)

    Okuyacağınız metin Becoming a Therapist: What Do I Say, and Why?‘ın [Bir Terapist Olmak: Neyi Neden Söylüyorum?] 1. bölümünün çevirisidir. Tüm bölümler için şuraya bakınız. Yeni bir hasta ile kurulan ilk temas, acemi terapist için zorlayıcı olabilir. Bu an, gelecekteki terapi süreci için zeminin hazırlandığı ilk fırsattır. Tüm iletişimlerde, hastanın mahremiyeti ve kaygıları göz önünde bulundurularak bir yaklaşım…

  • Terapist Olmak: Neyi Neden Söylüyorum? (Kitap)

    Okuyacağınız metin Becoming a Therapist: What Do I Say, and Why? adlı kitabın çevirisidir. Sunuş (Preface) Boş sandalyeye gülümsedim; yüz ifademin empati ve bilgelik yansıttığını umuyordum. On beş dakika içinde, ilk psikoterapi hastam bu sandalyeye oturacaktı ve mekâna bağlı öğrenmeye [site-dependent learning] güçlü bir şekilde inanan biri olarak, bu son provaların yaklaşan seansın ilk anlarına…

  • Direnç Nedir?

    Direnç [resistance], hastanın psikanalitik sürecin ilerlemesine ve derinleşmesine yönelik bilinçdışı karşı koyuşudur. Bu karşı koyuş; zihinsel süreçler, fantaziler, anılar, karakter savunmaları ve davranışlar aracılığıyla ifade edilebilir. Direnç, hastanın tanıdık uzlaşmalardan vazgeçme ve duygusal olarak acı verici bir kendilik farkındalığıyla yüzleşme konusundaki bilinçdışı anksiyetesini yansıtır. Başlangıçta genellikle bilinçdışı olan bu direnç, bilinçli olarak fark edildikten sonra…

  • Duygudurum Nedir?

    Psikanalizin genel psikolojiden ödünç aldığı bir terim olan duygudurum [mood], üzüntü ya da sevinç gibi tek bir baskın duygulanımın tüm kendilik durumuna [self state] yayıldığı ve belirli bir süre boyunca devam eden bir duygulanımsal deneyim türüdür. Bir duygudurum, şunlardan oluşan karmaşık bir zihinsel durumdur: duygusal tonun baskın bir renklendirmesi (duygulanımsal bileşen), duygusal tonla tutarlı biçimde…

  • Psikanaliz Nedir?

    Psikanaliz [psychoanalysis] Freud’a göre, bir zihin kuramı, araştırmacı bir yöntem, zihinsel bozuukluklar için bir tedavi biçimi. Tedavi yöntemi olarak, birçok yıl boyunca haftada birden çok seansı içerir. Psikanalizde hastayı anlamanın ve tedavi edici şekilde etkilemenin başlıca araçları olarak serbest çağrışım, bilinçdışı zihinsel işleyişe dair gçzlemler, aktarım ve karşı aktarımın incelenmesinden yararlanılır. TEMEL PSİKANALİZ SÖZLÜĞÜ Psikanaliz…

  • Histeri Nedir?

    Histeri, çeşitli psikopatolojileri ya da karakter özelliklerinin bazı yönlerini ifade eder ve şunları kapsar: 1) Belirgin anatomik ya da fizyolojik bir patolojiyle ilişkilendirilemeyen, çeşitli ve sıklıkla değişken bedensel belirtilerle karakterize edilen bir sendromdur; bu belirtiler bilinçdışı çatışmanın sembolik ifadesini temsil eder. Örneğin, bir şeyi “görme”ye dair bir çatışma, körlük şeklinde dışa vurulabilir (konversiyon histerisi [conversion…

  • Otoerotizm Nedir?

    “Otoerotizm [autoeroticism]” terimi, başka bir kişinin müdahalesi olmaksızın cinsel doyum elde etmeye yönelik davranışları ifade eder (en belirgin örneği mastürbasyondur). Ancak bu terim, Freudyen psikoseksüellik anlayışı göz önünde bulundurulduğunda, genellikle daha geniş bir şekilde anlaşılır; zira Freud’a göre, birçok farklı bedensel haz, cinsel doyum değerini kazanabilir. Bu anlamda, genitallerin dahil olması zorunlu değildir. Bu anlayış…