Blog
-
Psikanaliz Ekollerinin Genel Bir Görünümü: Kuram ve Uygulama (2. Bölüm)
Okuyacağınız metin Introduction to the Practice of Psychoanalytic Psychotherapy kitabının 2. bölümünün çevirisidir. Tüm bölümler için şuraya bakınız. I. Kuram Bağlam İçinde Psikanaliz Psikanalize, çoğu zaman bu alanla ilgisi olmayan kişiler tarafından eleştirel bir bakışla yaklaşılır. Bu durum, kısmen psikanalizin; üyelerinin insan doğasına ve psikoterapi sürecine dair, psikanalitik olmayan sıradan bir klinisyenin kavrayamayacağı türden hakikatlere erişimi olduğunu düşünen…
-
Psikodinamik Teknikler (Kitap)
Okuyacağınız metin PSYCHODYNAMIC TECHNIQUES: Working with Emotion in the Therapeutic Relationship kitabının çevirisidir. GİRİŞ Gerçek dünyada gerçek danışanlarla [client] çalışmaya başlayan yeni terapistler, ne kadar iyi eğitim almış olurlarsa olsunlar, bir noktada başka bir insanın acısına yanıt verme gerçeğine karşı tek başlarına hazırlıksız olduklarını fark ederler. Elbette, güven zamanla bilgi ve deneyimle gelişir. Ancak burada…
-
İçselleştirme Nedir?
İçselleştirme [internalization], bireyin içsel dünyasının, dış dünyanın gerçek ya da hayal edilmiş bazı yönlerini içine alması yoluyla değişime uğradığı bir grup psikolojik süreci ifade eder. İçselleştirmenin karşıtı, dışsallaştırmadır [externalization]; bu ise, iç dünyaya ait bazı unsurların dış gerçekliğe atfedildiği bir grup süreçtir. Her iki terim de, iç dünyanın dış dünyayla etkileşim içinde geliştiğini ifade eder;…
-
Psikodinamik Terapi: Kanıta Dayalı Bir Uygulama Rehberi (Kitap)
Okuyacağınız metin Psychodynamic Therapy: A Guide to Evidence-Based Practice kitabının çevirisidir. Giriş COVID-19 pandemisi bize daha fazla düşünme fırsatı verdi. Hayatımızda gerçekten önemli olan şeyleri ve dikkat dağıtıcı unsurları sorguladık. Ailelerimizi, işlerimizi ve dünyamızın ne kadar kırılgan hale geldiğini -ya da, belki de her zaman öyle olduğunu- düşündük. Birimiz psikiyatrist, ikimiz klinik psikolog olarak, mesleki…
-
Savunma Mekanizmaları (4. Bölüm)
Ego, genel ifadeyle görevini -yani tehlike, anksiyete ve hoşnutsuzluktan kaçınmayı- yerine getirmek için çeşitli yollar kullanır. Biz bu yollara “savunma mekanizmaları [mechanisms of defence]” adını veriyoruz. (Freud, 1937, s. 235) 2. Bölümde, zihin modellerinin ağırlıklı olarak intrapsişik/ruhsallık içi [intrapsychic], kişilerarası [interpersonal] ya da karma [mixed] modeller olarak nasıl sınıflandırılabileceğini görmüştük. Benzer şekilde, savunma kavramı -hatta…
-
Düzeltici Duygusal Deneyim Nedir?
Düzeltici duygusal deneyim [corrective emotional experience], Franz Alexander tarafından tanımlanmış olan, terapötik yararın yorumlama yoluyla kazanılan içgörüden ziyade, analistin hastaya yönelik tutumsal ve davranışsal tepkilerine atfedildiği bir tedavi tekniğidir. Hastanın analistle yaşadığı deneyim, çocukluk dönemindeki olumsuz ebeveyn tutumlarına maruz kalmanın sonucu olarak oluşan sağlıksız uyumlanmaları onardığı düşünüldüğünden “düzeltici” niteliktedir. Analistin alışılmış terapötik duruşu, ebeveynlerin orijinal…
-
Kompleks Nedir?
Kompleks [complex], genellikle erken çocuklukta ortaya çıkan, bilinçdışı, organize olmuş düşünceler, imgeler ve çağrışımlar grubudur. Bu yapılar, yoğun duygusal yük taşır ve bilinçli tutum ve davranışları yapılandırıcı bir etki altına alır. Kompleks kavramı, psikanalizde (Oidipus kompleksi [oedipus complex] ve kastrasyon kompleksi [castration complex] ifadeleri hariç) çok kesin ya da sürekli bir kullanım alanına sahip olmamasına…
-
Zihin Modelleri (2. Bölüm)
Bu tür düşünceler, psikanalizin varsayımsal üstyapısının bir parçasıdır; bu yapının herhangi bir bölümü, yetersizliği kanıtlandığı anda, herhangi bir kayıp ya da pişmanlık duymaksızın terk edilebilir ya da değiştirilebilir. (Freud, 1925, s. 31) Freud’un, yeni fikirlerin önceki temeller üzerine inşa edildiği arkeolojik metaforu (bkz. Bölüm 1), psikanalitik kuramın kendisi için de geçerlidir. Bazı fikirler yeniden işlenirken,…
-
Semptom (Belirti) Nedir?
symptom – belirti / semptom 1. normal işlevsellikten sapan, olağandışı durum; bir bozukluk ya da hastalığa işaret eden olay ya da durum değişikliği. Örnek: Varsanı, şizofreninin (pozitif belirtili tip) belirtileri arasındadır. 2. psikoanalitik kuramda, bastırılmış dürtü, duygu veya anıların, bunlara karşı kullanılan bilinçdışı savunma mekanizmaları aracılığıyla, simgesel olarak ifade edilen psikopatoloji belirtilerine dönüşmesi. Karakaş, S. (2017). Prof. Dr.…
-
Anksiyete Nedir?
Anksiyete [anxiety], insanlara özgü evrensel bir duygudur ve tehlike beklentisi ile kaygılı bir öngörünün hoş olmayan yaşantısıyla karakterizedir. Anksiyete, çoğu zaman kalp ve solunum hızında artış, terleme, titreme, baş dönmesi, kas gerginliği ve gastrointestinal rahatsızlık gibi fizyolojik belirtilerle birlikte görülür. Tam bir çaresizlik, dehşet ve felaket duygularıyla birlikte çok sayıda ve şiddetli fizyolojik anksiyete belirtileriyle…