• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç

Yusuf Bayalan

Psikolojik Danışman

  • Ana Sayfa
  • Hakkımda
  • Çalışma Alanlarım
  • Online Terapi
  • İletişim
Randevu İçin Tıklayın
Ana Sayfa / Psikoloji Haberleri / Sevgi Dolu Bir İlişkide Uzun Süre Mutlu Olmanın Anahtarı Nedir?

Sevgi Dolu Bir İlişkide Uzun Süre Mutlu Olmanın Anahtarı Nedir?

20 Ekim 2020 - Yusuf Bayalan - Yorum yapın

Özellikle konu çok yakın ve samimi ilişkilere geldiğinde, anlayışın sevgiden daha önemli olduğuna inanıyorum. 28 yılı aşkın bir süredir psikolog olan birisi olarak birbirini hala seven ama boşanmış birçok çiftle tanıştım; sorunları birbirlerini gerçekten hiç anlamamış olmalarıydı.

Acı gerçek şu ki aşk tek başına yeterli olmuyor. Birbirini anlamak için istekli olmak çok önemlidir. Her zaman kolay olmamakla birlikte sağlıklı bir sevgi ancak birbirini anlama istekliliği ile güçlenecektir. Anlayış olmadan aşk, susuz bir çiçek gibi solmaya mahkumdur.

Uyumlu çiftler yıllar geçtikçe birbirlerinin ihtiyaçlarının gelişimini anlama konusunda çaba gösterirler ve bunu öğrenirler. Bundan farklı olarak, birliktelikte başarısız olan çiftlerin ise empati de diyebileceğimiz anlayışlı olma konusunda sınıfta kaldıklarını görüyoruz. Başarısız evlilikler veya yakın ilişkiler konusunda geri bildirim veren sayısız birey geçmişi düşünüyor ve şöyle diyor: “Sanırım biz sadece birbirimizden ayrı düştük”. Ben onların sadece ayrı düştüğüne inanmıyorum.

Büyük olasılıkla olan şey karşılaştıkları zorlukları aşma konusunda birbirlerine karşı anlayışlı olmak yerine birbirlerinin sevgilerine ve zamanın akışına güvendiler. Bu durum genellikle şöyle tercüme edilir: “Seni seviyorum ama artık sana aşık değilim.” Çoğu ilişki eşlerden birinin veya her ikisinin de bu şekilde düşünmeye başlamasıyla çöker veya sona erer.

Sevdiğimiz ve önemsediğimiz kimseleri anlamak konusunda bizi engelleyen şey egolarımız. Başkalarının ne düşündüğünü veya ne hissettiğini bizim için çok yanlış yapan şey sıklıkla bizim “doğru olma” ihtiyacımızdır. Bazı ilişkilerimde bu konuda kesinlikle oldukça hatalıydım.

İlişkiler üzerine kaleme aldığım “Neden Zihnimi Okuyamıyorsun?” (Why Can’t You Read My Mind?) kitabımda ve diğer kitaplarımda defalarca yazdığım üzere, empati yakın ilişkileri bir arada tutan gerçek bir duygusal tutkaldır. Empati bize, hızımızı yavaşlatma ve kendimizi sevdiğimiz kişinin yerine koyma imkanı tanır. Ne kadar derin bir empatimiz varsa, sevgimiz de bir o kadar derin ve sağlıklı olacaktır. Bütün ilişkiler tabii ki başarıya ulaşmak zorunda değildir. Fakat, kaderinde sağlıklı bir şekilde gelişmek var olan bütün ilişkiler anlayışa, en az aşk kadar belki aşktan daha fazla önem vermelidirler.

Ebeveynlik ile ilgili konular için, söz dinlemeyen çocukların ebeveynlerine yardımcı olan bir kitap olarak yakın zamanda Wall Street Journal’da da tavsiye edilen Dr. Jeff’in yeni ve ikinci baskısı çıkan “10 Günde Daha Uyumlu Bir Çocuk” (10 Days to a Less Defiant Child) kitabına bakınız.

Yazar: Jeffrey Bernstein, Ph. D.

Kaynak: www.psychologytoday.com

➥ Ön Görüşme ve Randevu İçin
Gsm: 0505 495 4727

Kategori: Psikoloji Haberleri

Yusuf Bayalan

Psikolojik Danışman. Bilişsel-Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve Dinamik Psikoterapi eğitimi aldı. Yetişkinlerle çalışıyor.

Okuyucu Etkileşimi

Benzer Başlıklar

Tükenmişlik Sendromu Neden Bu Kadar Yaygın?
Beraber Yaşamadan Önce Çiftlerin Yüzleştiği 5 Şüphe
Ayrılık Sonrası, Kişiliğimiz Nasıl Değişiyor?
Hayal Kurmanın Faydaları Nelerdir?
Koronavirüs ve Psikolojimiz: Korona Günlerinde Psikolojik Açıdan Sağlam Kalmanın Yolları

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

➥Ön Görüşme ve Randevu İçin
Gsm: 0505 495 4727

© 2012–2021 yusufbayalan.com

  • Ana Sayfa
  • Online Terapi
  • İletişim