Ön görüşme ve randevu için:

Borderline sevgili: Sevgilim borderline mı, nasıl anlarım?

Yazar:

Kategori:

Psikolojik sorunlar, sadece o sorunları yaşayanlar için değil, sorunları yaşayanların yakınları için de zorlayıcı olabiliyor. Borderline kişilik bozukluğu da, böylesi zorlayıcı bozukluklardan biridir. Bu yazıda, borderline kişilik bozukluğuna sahip birisiyle sevgili ilişkisi yaşayanlar için bazı noktalara dikkat çekmeye çalışacağım.

Başlamadan şunu belirtmeliyim ki, nasıl ki sevgilinizin borderline kişilik yapısından bahsedebiliyorsak, sizin de, en az onun kadarki zorlayıcı bir kişilik stiliniz (borderline, narsisistik, bağımlı gibi) olabilir. Bu açıdan bakınca, ilişkinizde yaşadıklarınızı, sadece sevgilinizin yarattığı sorunlar olarak değil, birlikte ürettiğiniz ilişki sorunları olarak düşünmenizi tavsiye ederim.

Sevgilim borderline mı?

Sevdiğiniz kişinin borderline kişilik bozukluğuna sahip olup olmadığına bir psikolojik yardım uzmanı karar verebilir. Bununla birlikte, aşağıda belirtilen noktalar size bir ipucu olabilir:

  • Sevgiliniz, onu terk etmenizden (gerçek ya da hayali olarak) aşırı şekilde kaygı duyabilir.
  • Sizi bir anda aşırı büyütüp göklere çıkartırken, bir yandan aşırı değersizleştirip yerin dibine sokabilirler. Bu da sizin, onun hakkında ve onun size karşı duyguları hakkında zorlanmanıza yol açar.
  • Genellikle yaptığı davranışın sonunu düşünmeyebilir. Bu tutuma psikolojide dürtüsellik denir. “O esnada” ne yapası gelirse onu yapar.  Bir anda aşırı para harcayabilir ve aşırı alışveriş yapabilir. Alkol ve/veya uyuşturucu madde kullanabilir. Sizden, uygunsuz cinsel birliktelikler talebinde bulunabilir.
  • Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip olan kişiler, kendine zarar verici davranışlar sergileyebilirler. Bu tip kişilerin tedavi edilmezse intihar riskleri bulunmaktadır.
  • Duyguları arasında hızlı geçişleri vardır. Saatler içerisinde, mutluluk halinden yoğun öfke haline dönebilirler.
  • BKB’li kişiler için öfke, kontrol etmekte çok zorlandıkları (bazılarının asla kontrol edemediği) bir duygudur. Bu kişiler, şiddetli öfke nöbetleri geçirmektedir. Öfke kontrolü onlara uzak bir kavramdır.
  • Sevgiliniz borderline ise, cinsel tutkuyu doruklarda yaşayabilirsiniz. Fakat anlaşılmaz bir şekilde, cinsellikten soğuyabilir.
  • Sadakatsizlik, sevgilinizin borderline olduğunu gösteren işaretlerden biri olabilir.

Doğru bilinen yanlışlar

Borderline Kişilik Bozukluğu konusunda toplum tarafından doğru bilinen birçok yanlış vardır.

İlk bilinen yanlış, BKB’nin tedavi edilemez olduğudur. Ancak bu, eski bir inanıştır. Bu bozukluğa sahip olan kişiler, iyi bir uzman desteği altında ve sosyal destek ile iyileşebilirler.

Aynı zamanda bu tip kişilerin etrafa yüksek oranda zarar verdikleri söylenmektedir. Ancak bu durum antisosyal kişilik bozukluğu ile karıştırılmaktadır. Bu tip kişilerin büyük bir kısmı kendileri için tehlikelidir.

Bir diğer yanlış inanış da, bu kişilerin tedaviyi sürekli olarak reddettikleri üzerinedir. Ancak bu kişiler zaman zaman tedavi olmak istemeseler de, gerçekten tedaviye ihtiyaçları olduklarını anladıklarında, psikoterapiye başvurmaktadırlar. Çünkü borderline bireyler, yaşadıkları acıyı hafifletmek için sürekli olarak bir çaba ararlar.

Sosyal, akademik ve iş yaşamları nasıldır?

BKB’li bireyler aslında yaratıcı bir kişilik yapısına sahip olabilirler. Ancak bu kişiler akademik veya iş hayatında zorluk yaşamaktadırlar. Bununla birlikte, ilişkilerindeki tutarsız davranışları nedeniyle sosyal anlamda yalnızlık yaşayabilmektedirler.

Sevgiliniz borderline ise, ilişkinizde muhtemelen nasıl davranırsınız?

Borderline kişiler, herkes gibi, sahi oldukları kişilik özellikleriyle, sizi belli tutumları sergilemeye iter. Borderline bir sevgiliniz varsa, kendinizi şunları yaparken bulabilirsiniz:

  • Kendi ihtiyaçlarınızdan çok sevgilinizin ihtiyaçlarını gözetebilirsiniz.
  • Söylediklerinizin onu üzeceğini ve/veya öfkelendireceğini düşünebilirsiniz, bu yüzden de ona karşı sıkça (basit de olsa) yalana baş vurursunuz. Bu yalanlar fark edildiğinde ciddi kavgalar yaşayabilirsiniz.
  • Sevgilinizin tutumları, size sorumlu ve suçlu hissettirebilir. Sizi o kadar suçlar ki, bir yanınız ona hak verebilir. Bununla birlikte, onun düzelmesinin sorumluluğunu da üstlenebilirsiniz.
  • Onun için yaptığınız hiçbir şeyi yeterli bulmayabilir ve kendinizi sürekli eleştirebilirsiniz.
  • Sevgilinize sınır koymakta zorlanabilirsiniz.
  • Ona karşı, acıma, sevgi, şefkat gibi karışık ve zor duygular hissedebilirsiniz.
  • İlişkide kendinizi, özel, ayrıcalıklı vb. algılayabilirsiniz.

Bugüne kadar hangi hataları yapmış olabilirsiniz?

Çoğunlukla kendi hayatınıza hiç ilgi göstermediniz ve kendi önceliklerinizi hep ikinci planda tutmuş olabilirsiniz.

Anlamsız ve sürekli olarak borderline sevgilinizle kavga etmiş olabilirsiniz.

Herhangi bir profesyonel yardım olmadan, var olan tüm sorunların ortadan kalkmasını beklemiş olabilirsiniz.

Yakınınızın çoğu davranışını görmezden gelmiş olabilirsiniz.

Anlayacağınız üzere, bunar sergilememeniz gereken tutumlardı.

Borderline sevgili için siz ne yapabilirsiniz?

Sevgilinizin profesyonel bir yardım alması, işlerin yoluna girmesi için aslında ilk adımdır.

Sevgilinizin tüm davranışlarını, kişiselleştiriyor veya siz de ona karşılık veriyor olabilirsiniz. Ancak borderline sevgilinize empatik yaklaşmak önemlidir. Örneğin öfkelendiği bir anda, “Evet öfkeli olduğunu görebiliyorum ve seni anlayabiliyorum.” mesajını ona vermeye çalışabilrisiniz.

Onun zaman zaman öfkeli, zaman zaman dürtüsel, zaman zaman da incinmiş bir çocuk gibi davranacağını bilin. Bu durum sizin kafanızı çok fazla karıştırabilir; ancak siz her zaman, gerçekçi bir noktada, yetişkin olarak davranmaya çalışın. Bunun çok kolay olmadığını bilmelisiniz.

Borderline kişilik yapısını anlamak ve sevgilinizin sorununu kabul etmek olumlu bir sürecin başlangıcı olabilir. Bu yüzden, makale ve kitap gibi bilgilendirici metinleri okuyabilirsiniz.

Sevgilinizin düzelmesi sizin sorumluluğunuzda değildir. Kaldı ki, siz onu muhtemelen düzeltemezsiniz, tedavi edemezsiniz. Bu yüzden, kendi ihtiyaçlarınızı ve ilişkiden beklentilerinizi de hesaba katmanızı tavsiye ederim.

Son olarak, onun borderline konusunda deneyimli bir psikolojik yardım uzmanıyla (psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman) görüşmesini tavsiye edin.

Borderline  nasıl tedavi edilir?

Borderline Kişilik Bozukluğu, yapısı itibariyle içinde karmaşık süreçleri barındıran bir sorundur. Bu nedenle BKB’li kişinin mutlaka bir tedavi sürecinden geçmesi gerekmektedir. Psikoterapi, hastanın yeni başa çıkma stratejileri geliştirmeleri açısından önemlidir. İlaçlar, hastalığın bazı belirtilerinin geçmesine yardımcı olmasına rağmen sorunların temel kaynağına inmemektedir. Bu nedenle psikoterapi BKB için etkin bir tedavi yöntemi olarak yer almaktadır. Psikoterapi olarak da, şema terapi gibi, kişilik bozukluklarının tedavisi için geliştirilen yöntemlerin denenmesini tavsiye ederim.

Borderline sevgili ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Uyarı: Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amacıyla kullanılamaz, sadece bilgi edinme amacıyla kullanılabilir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir